Officiële opening bio-vergistingsinstallatie Greendal Vergisting met Byosis systemen

Vrijdag 3 juni is de geavanceerde bio-vergistingsinstallatie van Greendal Vergisting na veertien jaar officieel geopend waarvan de ByoFlex- en ByoPast-combinatie een belangrijk onderdeel is. Deze systemen van Byosis spelen voornamelijk voor het duurzame aspect een belangrijke rol. Ook Byosis was aanwezig tijdens de officiële opening.

Unieke combinatie

De combinatie van systemen is specifiek voor Greendal Vergisting ontworpen. De ByoFlex staat in een recirculatiemodus over de vergister, waarmee het ammoniumgehalte in vergister wordt gecontroleerd. Het ByoFlex-systeem maakt het mogelijk om meer energie- en stikstofrijke producten in de vergister te verwerken, zoals bijvoorbeeld hoge percentages kippenmest.

De ByoPast maakt het mogelijk om de digestaat de pasteuriseren. Door de ByoPast toe te voegen aan de achterkant van de vergisting, is het digestaat exportwaardig. Innovatieve toepassingen in deze ByoPast maakt de warmtevraag voor het pasteuriseren constant, wat gunstig is voor de WKK-installatie.

Verwerking digestaat

Naast het produceren van biogas richt Greendal Vergisting zich ook op het verwerken van het digestaat. Aan de achterkant wordt het digestaat gepasteuriseerd vervolgens gescheiden en tot slot wordt de dikke fractie nog gedroogd. Zo ontstaat er een interessant geconcentreerd product dat veel mineralen bevat. Om de geavanceerde bio-vergistingsinstallatie rendabel te maken, wordt er veel mest gebruikt van rund- en pluimveehouders uit de buurt.

Financiering

De bio-vergistingsinstallatie kostte Huisman 6 miljoen euro. Verschillende subsidies, waaronder die van de Provincie Overijssel, waren nodig om dit te realiseren. “Deze mestvergister is een duurzame oplossing voor het opwekken van groen stroom. Dit is een van de manieren om aan de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie te voldoen”, zegt gedeputeerde Erik Lievers (bron: RTV Oost).
Bekijk voor meer informatie over de kenmerken en specificaties van de ByoFlex- en ByoPast-combinatie de referentie.

RTV Oost heeft ook twee nieuwsartikelen met video’s gewijd aan de bio-vergistingsinstallatie.  Hieronder zijn de video’s te zien die RTV Oost heeft geplaatst (met de link naar de artikelen):

Bron: RTV Oost

Bron: RTV Oost